hits

#MeToo, Det endelige oppgjøret mellom kjønnene

kommentarer

#MeToo er starten på det endelige oppgjøret mellom kjønnene.

En vanlig dag på jobben for kvinner?

"Jeg hadde nettopp blitt produktsjef og skulle være med på salgskonferansen i selskapet. Vi avsluttet dagen med middag. Med alkohol. Jeg ble plassert ved siden av Salgsdirektøren. Det startet så hyggelig. Stemningen var høy. Plutselig kjente jeg hånden hans forsiktig på låret mitt. Som om han bare streifet borti. Jeg latet som ingenting. 

Litt senere kom hånden hans tilbake. Og ble liggende der. Ved skjørtekanten. Jeg fikk panikk. Hva skulle jeg gjøre?! Jeg hadde jo ikke vært her mer enn noen uker. Jeg unnskyldte jeg meg, reiset meg opp og gikk ut for å få litt luft.

Heldigvis gikk måltiden mot slutten, og da jeg kom tilbake til bordet, var han opptatt i samtale med Administrerende Direktør. 

Etter måltidet gikk vi ned i baren og til nattklubben på hotellet. Det var da jeg burde ha gått, men selgerne var så hyggelige og insisterte på at jeg måtte bli med og danse.

Jeg bestemte meg likevel for å ikke være så lenge. Idet jeg skulle gå og takket for meg, kom en kollega bakfra og holdt meg i et jerngrep med hendene på brystene samtidig som han presset underlivet mot baken min. Samtidig benyttet en annen mann som satt ved bordet å ta en hånd opp under skjørtet mitt.

Det var helt absurd. Det føltes som å bli voldtatt. 

Jeg vrengte meg ut av grepet og løp ut. Kapret en taxi og dro hjem. Hele den natten satt jeg i sengen og gråt.

Dette var mitt første møte med arbeidslivet. Var det slik det kom til å bli?

Etter dette fikk jeg høre at Salgsdirektøren var beryktet for å legge an på de unge kvinnelige nyansatte, og kvinnene på jobben samarbeidet for å passe på hverandre slik at de ikke skulle havne i samme situasjon. Ingen gjorde noe med Salgsdirektøren selv om dette var kjent av ALLE"

Denne historien delte en tidligere kvinnelig kollega av meg for mange år siden. Jeg ble kvalm.

#metoo kampanjen har vist at seksuell trakassering er normalt.

Over 40% sier de har vært seksuelt trakassert. Det viser seg at seksuell trakassering er så utbredt at man uten tvil kan kalle det en normaltilstand eller normalkultur.

Hvorfor? Seksuell trakassering er ikke nytt. Det har skjedd siden tidenes morgen. Alle har vært kjent med at det eksisterer, men ingen har tatt tak i det. Alle har vendt det blinde øyet til og latt dette skje, ofte fordi den sosiale makten til overgriperen har vært for stor. 

Hvorfor faller overgriperne som fluer nå?

Det skyldes selvsagt sosiale mediers store styrke  ved at budskapet spres tilstrekkelig til at det blir stor nok kritisk masse til å skape en bevegelse og bli hørt. Hver enkelt offer har ingenting å stille opp med alene mot en seksuell trakasseringskultur som er inngrodd og utbredt.

Hva er årsakene til at menn traksasserer?

I bunn og grunn dreier det seg om to ting: Sex og makt.

Sex og seksualisert kultur

Fra naturens side styrer sex utrolig stor del av relasjonen mellom kvinner og menn. Gjennom alle tider har mannen måttet kjempe om kvinnens gunst, og kvinnen har gjort seg attraktiv for mannen. Målet med denne "paringsleken" er nettopp det å finne en partner man kunne lage barn med. Mannen søker den vakre kvinnen. Kvinnen søker en sterk mann med gode gener og som kan forsørge kvinnen og barnet. 

Kvinner liker menn som er kjekke, har makt, status og god økonomi. 

Menn er omringet av en kultur, eller kanskje riktigere sagt, skapt en kultur gjennom tusener av år, enten vi liker det eller ikke, som reduserer kvinner til seksuelle objekter. Mange menn sliter med å skille mellom jobb og privat når det kommer til å betrakte en kvinne som seksuelle objekter. 

Karl Ove Knausgård fikk mye pepper ved utsagnet: "Alle menn vurderer hvordan det er å ligge med en kvinne når han ser henne". Jeg tror det er å strekke strikken for langt, men at en svært stor andel menn tenker slikt med jevne mellomrom, det tror jeg det blir vanskelig å argumentere imot. 

I filmen "When Harry met Sally" påstår Harry at menn kan ikke være bestevenner med kvinner, fordi sex kommer i veien. Påstanden var at menn har lyst på sex med kvinnene og det ødelegger relasjonen. Gjelder det også i jobbsammenheng?

Det vil overraske om ikke kvinner også vurderer mannlige kollegaer ut ifra et seksuelt perspektiv, men de trakasserer i mye mindre grad som følge av det. Derfor må det være flere forklaringsvariabler som gjør at menn er betydelig overrepresentert når det gjelder seksuell traksassering.

Hvordan skal man få menn til å ta av seg "lystbrillene" i situasjoner der slike briller ikke egner seg? Hvorfor klarer ikke mange menn å slå av "jaktinnstinktet" på det motsatte kjønn i jobbsituasjon og maktsituasjoner?

Makt 

Da kommer vi ikke utenom makt. Menn har vært det "ledende kjønnet" i verden, opprinnelig på grunn av sin fysiske styrke, og ledet stammene, samfunnet, politikken, nærings- og organisasjonslivet gjennom alle tider. Ikke alle menn klarer å håndtere makt på en god måte. Makt blir brukt til å utnytte og misbruke andre, og mange vet de kommer unna med det. Makt er et virkemiddel for å få tilgang til ressurser. 

Har du makt og sitter med nøkkelen til andres suksess, kan du lett bli forført av maktens råskap, og bruke denne kynisk. Vi snakker her forskjellige typer makt, som belønningsmakt hvor den som har makt lover belønning hvis kvinnen går med på seksuelle tilnærmelser, og sanksjonsmakt, dvs. at det får negative konsekvenser hvis de ikke går med på det. Beundringsmakt er også en svært viktig makt, og kombineres ofte med de to første.

En ting er å ha makt over kvinnene som åpner for seksuell trakassering. Noe annet er at de også har sosial makt som gjør at de slipper unna med det. Det er denne makten som nå virkelig blir sprengt i filler gjennom #MeToo kampanjen.

Alfahann

Det er ofte Alfahannen som trakasserer. De trakasserer ikke bare kvinner. De kan trakassere alle rundt seg, men straks sex og makt blandes, blir det en farlig coctail. Spesielt hvis coctailen blandes med alkohol. Alfahannene liker spenningen i å erobre. De liker makten. De tar makten for gitt. De blir modigere basert på tidligere suksesser. De forventer at de får det som de vil. Også når det gjelder sex. Makt korrumperer.

Har #MeToo gått for langt?

Svaret er nei! Helt klart. Det kommer til å gjøre vondt. Veldig vondt.

Man kan kritisere #metoo kampanjen for mye, men den er helt nødvendig. Det er et kraftig virkemiddel som endelig setter søkelyset på et problem som har eksistert siden tidenes morgen. Ekstremt sterke virkemidler må til for å endre inngrodde vaner, og her snakker vi om seksuell trakassering som er et fundamentalt samfunnsproblem.

Kritikken mot kampanjen er at den treffer alt for generelt, og det gjør den, men det er uunngåelig. Det kommer til å bli mange uskyldige ofre i denne kjønnskampen- det endelige slaget!  Her er det ikke snakk om å skyte spurv med kanon. Her er det snakk om å bruke sprøytemidler for å beskytte kvinnene fra skadedyr.

"Du kan ikke lage omelett uten å knuse noen egg".sa Peter Lidwig von der Pahlen. "Collateral damage" er et uttrykk på engelsk. Det vil gå uskyldige mennesker med i dragsuget. Det er veldig trist, men det gjør det i alle "kriger". Men for å vinne denne krigen, vil uskyldige lide. Dessverre.

Jeg tror det er verdt det.

Hvordan skal kvinnene vinne en endelig seier i kjønnskrigen?

Menn lære guttene sine at kvinner er likeverdige

#Metoo har synliggjort at mange menn ser på kvinner som underlegne. Kvinner er objekter. Spesielt sex- objekter. 

Dette er ikke en holdning vi er født med. Det er noe vi har lært. Tony Porter holdt et strålende foredrag på en TED konferanse om nettopp dette problemet.

Alt starter med oppveksten. Tony porter sier i sin tale at "Hvis vi lærer sønnene våre at å bli kalt "ei jente" er fornærmende, hva lærer vi dem om jenter da?"

De fleste menn er skikkelige og snille menn som respekterer kvinner som likeverdige. De er vel ikke en del av problemet? Jo, svarer jeg. Vi er delvis skyldige. Vi er med på å legitimere disse handlingene ved å gjøre kvinner om til sexobjekter fra vi er unge.Vi legitimerer dette ved å se en annen vei.

Det er ikke ok å omtale enkelte arbeidsoppgaver som "kvinnfolkarbeid".  Det er ikke ok å omtale bruktbiler som "damekjørt". Det er ikke ok å si at piggdekk er for "kjerringer". Det er ikke ok å riste på hodet og si "kjerringer i trafikken". Det er ikke ok å stigmatisere kvinnene ved å si "typisk kvinnfolk?"

Hva slags holdninger får sønnene våre når de hører fedrene omtaler kvinner på denne måten?

Det er ikke ok å ha russesangtekster som omtaler jenter som "horer", "skløtter" osv, men det er som sagt symptomet på noe som er et større problem.

I likhet med at det er de populære elevene som må stoppe mobberne i Lærer Bjørndals metode, er det gutter med et riktig "verdikompass" som må lære opp andre guttene til å respektere jenter som likeverdige. Dessverre er det krevende å stå opp mot Alfahannene.

Jackson Katz holdt også en fantastisk og tankevekkende tale på TED som setter samfunnets og menns kvinnesyn i perspektiv.

Vi må rett og slett godta at av natur så spiller sex en stor rolle, på godt og ondt, og vi må lære oss hvordan vi skal håndtere dette sammen. Vi oppnår ikke målet med fornektelse og synd og skam.

Sist, men ikke minst, må kvinnene lære hverandre å stå opp mot maktmisbruket. Husk at ingen får makt over deg med mindre du gir den fra deg.(Se video)

Det blir nå en ny tidsregning. Før og etter #MeToo!

Svein Harald Røine

* MODIG har vært den best likte personlig utviklings- boken på Storytel i 2017. 

Her er noen videoer:

Ingern får makt over deg med mindre du gir den fra deg: https://www.facebook.com/AlltidPositiv/videos/10154531660031504/

Adrian Lund: Tourettes syndrom - smil: https://www.facebook.com/AlltidPositiv/videos/10154674295201504/

Hanne Sørvaag: Tro på seg selv: https://www.facebook.com/AlltidPositiv/videos/10154577777881504/

Les gjerne blogginnleggene:

Fyllekjøringen var bra for Northug

Tving ungene opp om morgenen (Nettavisens nest mest delte blogginnlegg i 2017)

Sofie Elise er ikke problemet

Gutter blir emosjonelt lobotomert

Aldri mer elendig sjef

Å gråte er like deilig som en orgasme

eller sjekk min hjemmeside: www.sveinharaldroine.com

eller bli min venn på Facebook

Sjekk gjerne ut mine cabrioletturer med spennede personer og temaer