hits

Vi smitter ungene med forakt

kommentarer

Se video her

Fornærmelser og forakt er hans smitte

Crooked Hillary, Rocket Man, Crazy Sanders, Pocahontas, Sloppy Steve, Tiny Marco. Fornærmelsene og forakten spyttes ut av munnen på Donald Trump som bakteriene under vinterens influensaepedemi. Hensikten er åpenbar. Å få makt gjennom hersketeknikk. Ved å bruke fornærmelser trykker han meningsmotstandere ned i gjørma. Det oser forakt når han omtaler sine motstandere.

Jeg har alltid forsøkt å fortelle mine barn om at de aldri skal slukke andres lys, for at deres lys skal skinne sterkere. Det er dessverre nettopp det Donald Trump gjør. Han forsøker bevisst å slukke andres lys for at hans lys skal skinne sterkere, og det gjør han gjennom å spre forakt og fornærmelse overfor alle som er uenig med ham. Han ser at det funker, og det er det som er skremmende!

Adferd er smittsomt. 

Problemet er at vår adferd er smittsom. Når Trump bruker nedsettende kallenavn på mennesker, så smitter det over på hans meningsfeller. I kraft av hans stilling i verden, så smitter det faktisk over på hele verden. Vi er ikke immune mot hans smitte.

Selv i Norge har man blitt smittet. Kallenavnet "Tåkefyrsten" Gahr Støre er kanskje det beste eksempelet. En nedsettende karakteristikk av en person, som kun har til hensikt å trykke ham ned. Pressen bruker det flittig. Politiske motstandere ser på det som en gave. Man kan være enig eller uenig i Gahr Støre sin politikk og væremåte, men slike kallenavn gjør noe med respekten for andre mennesker. Det gjør noe med hele samfunnets vilje og evne til å fungere, på tross av våre ulikheter.

JEG LIKER DET IKKE.og tror at denne måten å forholde seg til andre mennesker skaper splittelse, fremfor forsoning. Det skaper hat og intoleranse. Det bringer verden mot et stup som ingen ønsker at vi skal nå.

Vi har en klode som vi skal forvalte på beste mulig måte, og da er samarbeid og forsoning den beste måten å gjøre det på, fremfor fremmedgjøring, splittelse og forakt. 

Smil til verden og verden smiler til deg

Du er smittsom. Din adferd er smittsom. Er du positiv så smitter det. Smil til verden og verden smiler tilbake. Selv om det er et slitt uttrykk,er det ikke mindre relevant. 

Er du sur, da surner folk rundt deg. Er du sint, blir folk sinte tilbake. Hva vil du smitte menneskene rundt deg med? Forakt eller beundring? Hat eller kjærlighet? Fiendskap eller vennskap? Egoisme eller samarbeid? Pessimisme eller optimisme?

Den store fordelen med Trump

Den største utlisiktede positive konseksvensen av Trump sin adferd, er at mennesker som ikke aksepterer hans smitte, bevisstgjøres og står sammen og danner motkrefter for å kjempe mot denne type adferd.

#metoo kampanjen er et eksempel motkrefter. Motkrefter til undertrykkelse, trakassering og hersketeknikker som ikke lenger vil bli akseptert. 

Hvor kommer denne forakten fra?

Ingen mennesker er født foraktfulle. Evnen til å forakte har vi lært, og det er ikke til å komme bort fra vi foreldre er premissgivere for hvordan barna møter verden.

Mens barna dine hører på, hvordan omtaler du fotballdommere, motstanderlag, trenere og egne spillere som gjør feil? Hvordan omtaler du andre bilister? Hvordan omtaler du politikere som ikke har samme partitilhørighet som deg? Hvordan omtaler du naboen? Hvordan omtaler du sjefen din? Hvordan omtaler du vennene dine? Hvordan omtaler du læreren? Hvordan omtaler du partneren din når du er sint?

Negativt kroppsspråk, det å stønne, rulle med øynene, snu seg vekk, riste på hodet, trekke på smilebåndet og lignende er bare starten. Forakten kommer som et snikende ullteppe, og blir til slutt en vane. 

Dårlige forbilder skaper dårlige følgere og ødelegger barns fremtid.

Foreldrene er de største smittebærerne i barnas liv

Spørsmålet er hva du ønsker å smitte barna med. Toleranse, kjærlighet, respekt, ærlighet, eller forakt, intoleranse, fornærmelser og splittelse. Min påstand er at det viktigste valget vi gjør i livet, er valg av foreldre.

Det viktigste valget vi gjør i livet, er valg av foreldre.

Om du har vært uheldig med dine foreldre, så sørg i alle fall at dine barn har valgt rett. Sørg for at dine barn forstår at de skal opptre med respekt og likeverd overfor mennesker de møter. Elsk barna dine. "Gi barna kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så kommer fornuften av seg selv" skal vi tro Astrid Lindgren. 

Mor Theresa sa en gang følgende: "Hvis du ønsker å endre verden, dra hjem og elsk din familie."

"Hvis du ønsker å endre verden, dra hjem og elsk din familie."

Hadde Donald fått mindre penger og mer kjærlighet, hadde kanskje han også kunnet vært en bedre president og smittet verden med noe mer positivt enn fornærmelser og forakt.

Forakt er ikke grobunn for fred

Svein Harald Røine

 

* MODIG har vært den best likte personlig utviklings- boken på Storytel i 2017. 

Her er noen videoer:

Ingern får makt over deg med mindre du gir den fra deg: https://www.facebook.com/AlltidPositiv/videos/10154531660031504/

Adrian Lund: Tourettes syndrom - smil: https://www.facebook.com/AlltidPositiv/videos/10154674295201504/

Hanne Sørvaag: Tro på seg selv: https://www.facebook.com/AlltidPositiv/videos/10154577777881504/

Les gjerne blogginnleggene:

Fyllekjøringen var bra for Northug

Tving ungene opp om morgenen (Nettavisens nest mest delte blogginnlegg i 2017)

Sofie Elise er ikke problemet

Gutter blir emosjonelt lobotomert

Aldri mer elendig sjef

Å gråte er like deilig som en orgasme

eller sjekk min hjemmeside: www.sveinharaldroine.com

eller bli min venn på Facebook

Sjekk gjerne ut mine cabrioletturer med spennede personer og temaer