hits

Tving ungene i seng om kvelden

kommentarer"Utrolig bra blogginnlegg du hadde." En venninne smilte forventningsfullt til meg over kafébordet. La oss kalle henne Elaine. Det er praktisk, siden det er det hun heter.

"Hvilket da?" spurte jeg.

"Det om å "Tvinge ungene opp om morgenen."

"Ja, det har virkelig engasjert folk over det ganske land. Hele 300.000 har likt blogginnlegget. Det har blitt delt ca. 60.000 ganger og TV2/ God Morgen Norge har invitert meg til å diskutere temaet. Håper virkelig det kan bidra til at flere klarer å hjelpe ungdommen å få gode vaner."

"Det eneste jeg savnet var at du ikke påpekte den viktigste årsaken til at ungdommene sliter med å komme opp om morgenen."

"Å" sa jeg. Nå ble jeg nysgjerring."Hvorfor ikke?"

"Hva tror du er den viktigste årsaken til at ungdommene sliter med å komme seg opp?" 

"Mangel på søvn." Svaret mitt kom kontant.

"Nettopp." svarte Elaine. "Det burde du ha nevnt. Hvis ungdommen sliter, blir mobbet, utestengt, føler prestasjonspress osv., så hjelper det absolutt ikke at de ikke får mer enn 5-6 timers søvn. Det er faktisk enormt ødeleggende." Ordene trillet ut av henne som en klinkekuler. "Vet du hvor mange timer søvn ungdommer trenger?" Før jeg rakk å svare sa hun: "Mellom 8-10 timer."

"Hvorfor?"

"Det viser seg, uten at forskerne helt kan klare å forklare hvorfor, at kroppens melatonin, det som får oss til å bli trøtte ikke begynner å produseres før rundt 23 tiden for ungdom. Det er først da de begynner å føle seg trette."

"Ja, men det er jo ikke så ille å legge seg da. Står de opp kl. 7, får de i allefall 8 timer."

"La dine barn seg til å sove kl. 23:00?" 

"Nei, de hadde med seg nettbrett eller mobil og surfet på sosiale medier."

"NETTOPP!! Det var nesten som hun ropte EUREKA. "Det var det du skulle ha nevnt. Der ligger kanskje den største årsaken til at ungdom sliter. Ungdommen idag sover alt for lite. De legger seg for sent og så chatter de på mobilen eller er på sosiale medier, til langt over midnatt. Da er det ikke rart de sliter med å komme seg opp.""

"Nå skjønner jeg hvor du vil, og mange på søvn kan få mange følgeskader."

"Jepp." sa hun, "sosiale medier er DEN STORE SØVNTYVEN." 

Etter litt research, viser det seg at problemene som kan oppstå ved for lite søvn er mange. Ungdommen: 

- sover alt for lenge i helgene og ødelegger døgnrytmen. Det blir som jetlag.
- forsover seg og kommer for sent på skolen
- får dårligere karakterer
- kommer i konflikter på skolen
- går opp i vekt
- blir oftere syke
- hviler når de kommer hjem fra skolen eller tidlig om kvelden. (Det er noe galt når ungdom må ta seg en middagshvil.)
- sovner mens de ser på tv eller er på kino
- mister motivasjon og gnist
- drikker kaffe eller andre koffeinholdige drikker for å holde seg våkne. Noen bruker til og med narkotiske stoffer.
- slurver og gjør mange feil
- blir distré og glemmer ting

Enda mer skremmende er det at mangel på søvn kan være en stor medvirkende årsak til at ungdom viser tegn til depresjon. Ungdommene får psykiske plager og angst. Tallene viser at en tredjedel dropper ut av videregående skole. Det aller verste er at flere og flere ikke kommer seg ut i arbeid og et økende antall blir tidlig trygdemottakere.

Vil du ha bedre karakterer på skolen, kom deg i seng!

Vil du ha bedre karakterer på skolen, kom deg i seng.

Et studie fra Brown Universitykunne dokumentere at søvn hadde en direkte påvrikning på karakterene. De ungdommene som oppnådde karakteren A, sov i snitt en time mer om natten og la seg 1 time tidligere enn klassekamerater som fikk D og F. 

Hva kan foreldrene gjøre?

Det store spørsmålet er hva foreldrene kan gjøre for å inspirere dem til å få nok søvn. Det er nok behov for ganske drastiske tiltak. Spesielt i ungdommens øyne. En ting er sikkert, det blir "krig" i de 1000 hjem hvis vi ikke klarer å få ungdommen til virkelig å forstå HVORFOR det er så viktig. Vi kan fortelle HVA de skal gjøre, og det appellerer til fornuften, Vi kan fortelle HVORDAN de skal gjøre det, og det appellerer til den praktiske siden, men for at de skal få hjertet med seg, må man forklare HVORFOR. Det er først når ungdommene forstå hvorfor, at det er en sjanse for at de kan endre adferd.

Forslag til regler

  • Få ungdommene i seng kl. 23:00. Da har kroppen begynt å produsere melatonin.
  • Kl.  22:30 kan du minne dem på at de kan gjøre seg klar til å gå til sengs.
  • Samle inn mobiltelefon og nettbrett for ALLE i familien kl. 22:30. Her kan det ikke være noen unntak. Det må gjelde alle familiemedlemmene. Et forslag kan være å ha en kurv i stua hvor alle i familien legger dubbedittene. Vær forberedt på at det kommer til å bli ramaskrik siden barna vil hevde at de skal kommunisere med vennene sine, men vi som foreldre må ta den fighten. Den blir som sagt lettere hvis ungdommene forstår HVORFOR.
  • Koffein og brus med koffein må reduseres til et minimum, spesielt etter kl. 18:00
  • Få ungdommene ut av sengen når de ikke sover, slik at sengen ikke blir en hule hvor de gjør alt. Sengen skal soves i.
  • Behold rutinene i helgen så langt det lar seg gjøre. Veldig avvikende søvnmønster i helgen kan påvirker søvnmønsteret i ukedagene.

Oppsummert kan man egentig si følgende:

Sov deg frisk. Sov deg pen. Sov deg slank. Sov deg til gode karakterer. Sov deg til bedre mental helse. Sov deg gladere. Sov deg robust. Søvn er kroppens Kinderegg. Det er ladestasjon, verksted og beautysalong på en og samme gang. Er ikke det verdt å ta kampen for? Kanskje dette er det viktigste du kan gjøre for barna dine i ungdomstiden?

Svein Harald Røine (Mr. Modig)

Les gjerne blogginnleggene:

Tving ungene opp om morgenen

Sofie Elise er ikke problemet

Gutter blir emosjonelt lobotomert

Aldri mer elendig sjef

Jeg skammer meg over å være mann

Å gråte er like deilig som en orgasme

eller sjekk min hjemmeside: www.sveinharaldroine.com