hits

Originalene er de nye heltene

kommentarer

Originalene er de nye heltene
Rørende, vondt, tankevekkende og ikke minst oppmuntrende. Det er ikke rart å være annerledes. Det er ikke galt å være annerledes. Det er normalt. Vi er alle annerledes. Vi er alle originale. Vi er alle rare. Vi er født originale. Dessverre bruker vi alt for mye tid til å bli uoriginale. Kopier. Kjersti Horn har ikke småting som hun kan fikse på for å likne andre. Det er også hennes store fordel. Hun må stå i det å være original. Det har vist seg å gi henne styrke. Hun er et enormt forbilde til alle som er originale, rare, annerledes. Med andre ord. OSS ALLE.
 
(Klikk på bilde for å se det fantastiske intervjuet av Kjerstin Horn hos Lindmo. 1 min.49 sek)


Det viktigste veien
Det er ikke den enkleste veien, men det er den viktigste veien. For hver og en av oss, men også for samfunnet. Det er originalene som beveger verden. Det er originalene som forbedrer samfunnet. Jeg tør også påstå at de som tør å være originale, blir mer robuste som mennesker.
Du og jeg har sannsynligvis brukt alt for mye tid av våre liv på å likne andre. Kopiere våre forbilder. Likne på alfa-hannen eller alfa-hunnen i gjengen. Våre grunnleggende  frykter er å bli avvist, avslørt, miste noe vi har, latterliggjort og det ukjente. Det å være original og skille seg ut, trigger alle disse fryktene som en slegge. I stedet forsøker vi å liste oss på tå gjennom livet i et forsøk på å ikke vekke oppmerksomhet, andres misbilligende blikk eller vrede, uten tanke for at vi selv blir noen vage kopier, svake vannmerker på et papir og nesten gjennomsiktige. 
 
Vi er utsultet på originalitet
Hvem er Norges mest populære mann for tiden? Lothepus!. Hvem hadde trodd det da han dukket opp på Farmen? Lothepus! Hvorfor? Fordi han er en befriende original. Han treffer noe i oss som vi har brukt hele livet på å nedtone og viskle ut i oss selv. Vårt originale DNA. Vår originalitet. Vår raritet. Vår annerledeshet.
 
Lothepus har ikke albuet seg frem for å oppnå denne posisjonen, som mange andre mindre originale personer har gjort. Han er original som motvillig har oppnådd stjernestatus. Han er befriende original.
 
Vi er utsultet på originalitet. På vår egen originalitet. Det eneste stedet vi er oss selv er i dusjen. Der synger vi. Naken og fri, med vannet sildrende ned over vår uperfekte kropp, nyter vi å være oss selv. Dusjen er originalitetens siste fristed. 
 
Hvorfor?
Det gjør vondt å være original. Det er største motstands vei. Det er den gjengrodde stien. Det er som en original idé. Den blir nedstemt, kritisert og uglesett.
Selv dine nærmeste, eller spesielt dine nærmeste er de som argumenterer hardest for at du skal velge den letteste veien. 
Foreldrene er curlinggenerasjonen som feier veien foran barna. De hjelper barna å velge den enkleste veien. I stedet for å lære barn å takle motgang, motstand, kritikk, mobbing, så lærer vi dem å unngå dem.
 
Vi gjør det i beste mening, men er det egentlig bra?
 
Kort hår
Originalitet er et av temaene jeg snakker om på mine foredrag om å være modig.En av tilhørerne på et foredrag hadde en datter på 10 år. Datteren slet for å passe inn sosialt i blant skolevenninnene, noe som bekymret ham. Datteren hadde kort hår og likte det. Når håret begynte å bli litt langt, gikk hun til faren sin: "Pappa, nå må jeg klippe håret." Faren, som var bekymret over at hun slet sosialt svarte: "Kanskje du skal la håret gro og få langt hår, slik som alle de andre jentene i klassen har det?". Kanskje det kunne bidra til at hun kunne gli bedre inn i det sosiale miljøet tenkte han. "Nei!" Hun insisterte på å klippes og fikk gjennom viljen sin. 
Etter foredraget om originalitet dro han hjem til sin datter. Han satte seg ned og pratet med henne. "Jeg er så utrolig stolt av deg som har din egen stil." sa han. "Du er en modig og original jente som jeg er utrolig glad i. Du ser veldig kul ut med kort hår, og det er supert at du ikke prøver å likne på alle de andre jentene." Like etter kom moren hjem. Datteren løp bort til moren og kastet seg i armene hennes. "Mamma, mamma, vet du hva pappa sa?. Han sa at han synte jeg er kjempefin med kort hår og at jeg er veldig modig som tør å ha min egen stil." 
Hun kommer til å takle livets motstand på strak arm.
 
Hva kan vi gjøre
Fortell barna at de er elsket og vakre slik de er. Fortell dem hva de kommer til å møte på veien. Fortell at de har to veier i livet. Den gjengrodde stien. Den originale veien som de færreste går. Det er den mest krevende, men også den mest givende i det lange perspektivet. Det kommer til å være vondere, men vi alle møter motgang i livet. Hvorfor ikke trene seg opp slik at man er forberedt og kan stå i motgangen med begge bena støtt i bakken og akseptere at slik er livet. En ting er sikkert; kreft, utroskap, alvorlig syke eller tap av barn, ulykker, tap av jobb, tap av nære venner eller noen vi er glade i, skilsmisse og krig er bare noen av ulykkene som kommer til å ramme oss i løpet av livet. 
Da mine barn opplevde mobbing, utestengelse eller latterliggjøring fordi de var annerledes, forsøkte vi å hjelpe etter beste evne for å løse problemet der og da. Samtidig sa vi som sant var. "Alle kommer til å møte motgang i livet. Nå har dere gjort det i ung alder og lært mye av det. Dere har kommet styrket ut av det. Ikke uten arr på sjelen, men likevel styrket ut av det. Når dere møte motgang senere i livet, har dere trening. Dere vet at man kommer gjennom motgangen. Dere har blitt robuste og sterke. Dere har funnet deres indre styrke. Dere har klart å beholde deres originalitet og unikhet." 
 
Vi er alle et resultat av de opplevelsene vi har i livet. Spørsmålet er om opplevelsene brukes som læring og løfter deg opp, eller om de trykker deg ned.
 
Vi kommer likevel ikke unna at vi alle er født som originaler og at alt for mange dør som kopier. Jeg tør påstå at de modige forblir originaler hele livet.
 
Svein Harald Røine (Mr. Modig)