hits

Trump sjokkerer igjen- og det er bra!

kommentarer

Republican presidential candidate Donald Trump delivers a speech during a campaign event, Saturday, Oct. 22, 2016, in Gettysburg, Pa. (AP Photo/ Evan Vucci)
 

"Ingenting sjokkerer meg lenger med Donald Trump." Kameraten min kikker megetsigende bort på meg.

"Sjokkeres du ikke lenger?"

"Nei, alt som kommer fra den kanten er så drøyt at jeg begynner å bli vant til det. Jeg må bare le."

"Det er jo en katastrofe!" Jeg slo hånden i bordet så kaffekoppen skvatt.

Han hoppet i stolen. "Hvorfor?" Øynene hans var like kulerunde som øynene til en ugle på musejakt.

"Den dagen du slutter å sjokkeres av Donald Trump, den dagen mister du din anstendighet. Den dagen du slutter å sjokkeres, har du blitt emosjonelt lobotomert. Du blir emosjonelt nummen og det er farlig."

"Hvorfor?"

"Likegyldighet er kanskje den største trusselen for menneskeheten. Den dagen mange nok aksepterer en urett som ikke påvirker en selv direkte, da vil samfunnet slik vi kjenner det kunne gå til grunne." Arnulf Øverland sa det så klokt: "Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer dig selv."

"Nå overdriver du."

"Absolutt ikke. Vi mennesker er flokkdyr. Vi følger flokken. Hvis flokken av mennesker som trekker på skuldrene,stiller seg likegyldige eller bagatelliserer uttalelsene til Trump, blir stor nok, da bli det den nye normalen. For hvert eneste personangrep eller uhyrlighet Trump kommer med, jo mer blir grensene for det normale og akseptable flyttet. Hillary Clinton er blitt en "skurk", Ted Cruz er en "løgner", media er "uærlig" og kommer med "fake news" meksikanere er "rapists" og stjeler jobbene. Blir dette sagt/insinuert mange nok ganger, så forsvinner vår forsvarsmekanisme. Det er som hjernevasking. Vi blir lei hele greiene. Du og jeg blir likegyldige og det er farlig. Nå kan du komme med drepende kallenavn, og alt for mange vil bare trekke likegyldig på skuldrene eller le, og la det passere.  Det er likevel ikke det som er det farligste." 

"Selv om du og jeg kanskje blir likegyldige og litt apatiske, er det derimot andre som blir svært inspirert av disse uttalelsene. Det er mange som tenker på samme måte. De får energi, er entusiastiske og kaster seg på denne bølgen. Det er mange som tiltrekkes av mobbingen, hat og frykt- retorikken til Trump. Faktisk så mange at de klarte å få en mobber som President i USA. Hans nærmeste rådgiver, Steve Bannon, ønsker å bryte ned den administrative staten. Han har også sagt at en ny krig i Europa er eneste mulighet for å få Europa på rett kjøl igjen. Dette må vi kjempe imot."

"Likegyldighet er etter min mening den verste trusselen for et demokrati. Den åpner for mennesker som utnytter demokratiets spilleregler til egen fordel kommer til makten."

Når Trump sjokkerer deg, og det er et sunt tegn,

"Så lenge du sjokkeres over Trump sine ekstreme uttalelser, er det et sunt tegn. Da har du fortsatt ditt etiske og moralske kompass intakt. Den dagen du blir likegyldig, blir du en del av den tause majoritet som lar det skje. Da blir man en "bystander" som man sier på engelsk."

"Jammen, det spiller ingen rolle hva jeg gjør eller sier, det forandrer ingenting." Kameraten min rister oppgitt på hodet.

"Jo, dine holdninger og synspunkter påvirker alle menneskene du møter og omgir deg med. Hvis du ler av Donald Trump og bagatelliserer det han gjør, vil andre kanskje gjøre det. Plutselig er det greit å oppføre seg slik. Barn kopierer voksne."

"Jo, jo, men det er ikke bare han som har en sterk og ekstrem retorikk og politikk. Hva med Erdogan,Putin,  Duterte i Filippinene, Bashar al-Assad i Syria, Kim Jong- Un i Nord Korea for å nevne noen? Det virker jo som om ekstrem adferd er den nye normalen."

"Det er jo nettopp derfor det er viktig å stå opp imot urett og retorikken til Trump. Han er leder for den "frie verden" og setter en ny standard for hva som kan skje i andre land."

"Ser du ingen positive ting med Trump da?"

"Jo. Han kan få oss opp av vår Tornerosesøvn og samle oss mot undertrykkelse, hatretorikk, maktmisbruk og fremmedfrykt. Jeg tror at den eneste måten et demokrati kan kjempe imot disse maktpersonene, er at så mange som mulig engasjerer seg og aldri stopper å la seg sjokkere."

Det krever mot å stå opp for egne verdier!

Svein Harald Røine

Les gjerne blogginnleggene:

Tving ungene opp om morgenen

Sofie Elise er ikke problemet

Gutter blir emosjonelt lobotomert

Aldri mer elendig sjef

eller sjekk min hjemmeside: www.sveinharaldroine.com

​Instagram: sveinharaldroine