hits

Dere tar feil. Donald Trump lyver ikke.

kommentarer


Bilde: Privat

Da jeg var ferdig med mine siviløkonomstudier i Edinburgh i 1992, lå verden for mine føtter. Jeg var klar til å nå toppen. Jeg var klar til å bli administrerende direktør. 

Forventningene var høye, og ambisjonene var klare. Jeg regnet med å bli administrerende direktør i løpet av et par år. Jeg var full av selvtillit, og full av kunnskap og kompetanse.

10 år senere var jeg fortsatt ikke administrerende direktør. Målet mitt var ikke nådd. Men jeg hadde oppnådd noe annet, nemlig en unik innsikt.

Jo mer jeg lærte om næringslivet,  jo mindre klar følte jeg meg til å påta meg rollen som administrerende direktør. Jo mer jeg lærte jo mer ydmyk ble jeg for andres kompetanse.  Jo mer jeg lærte, jo mindre følte jeg at jeg kunne.  

Denne erfaringen virker det som at Donald Trump aldri har fått. 

(innlegg fortsetter under bildet)


De fleste oppfatter at Donald Trump kan veldig veldig lite om veldig mye. 

Det virker som at i egne øyne kan veldig mye om alt. Han hevder at han kan mer om det meste enn de fleste. Donald Trump bruker seg selv som sparringspartner. Han hevder at han er så smart, eller "har veldig bra hjerne", som han selv kaller det. Da får han de smarteste og beste svarene. 

Forskning viser at uvitenhet gjør mange skråsikre. Det kalles Dunning-Kruger effekten. Jo mindre vi kan, jo høyere roper vi. Komikeren George Burns sa følgende en gang: "Synd at de som vet hvordan landet vårt skal styres allerede er opptatt med å kjøre drosje og klippe hår". Her er kan du lese hva Dunning selv skriver om Donald Trump og Dunning- Kruger effekten. 

Hvis man ikke kan så mye om en sak, jo mer skråsikre er man. Forskning og erfaring viser også at jo mer du vet, jo flere gråfarger finnes det. Jo mer du vet, jo mindre svart/hvitt blir verden. Derfor er det veldig behagelig å ikke vite så mye, for da ser man alt så tydelig. 

Derfor er en bred utdannelse så viktig. Det begrenser eller forhindrer bl.a. radikalisering.

Fakta ødelegger for Trump.

Det virker som om Donald Trump er en enkel sjel, som ikke har trening i å håndtere en verden full av gråtoner. Derfor ødelegger fakta for Donald Trumps verdensbilde. Da blir alt mye vanskeligere og komplisert, og det klarer han ikke å håndtere. 

Det er lett å sitte igjen med et inntrykk av at alle som ser verden annerledes enn Donald Trump tar feil. Alle som påpeker at han ikke ser hele bildet lyver. Alle som forsøker å tilføre fakta, kompliserer verden for Donald Trump.

Vi mennesker er laget slik at når vi mister kontroll, forsøker vi å ta den tilbake på forskjellige måter. Mye tyder på at Donald Trump gjør det ved å forenkle. Han forenkler til det absurde, og står igjen med svart/hvitt, vinner/taper, venn/fiende.

Slik ser han verden

Donald Trump lyver derfor ikke. Han tror på det han sier. For utenforstående kan det virke som om han har så lite innsikt at han virkelig er overbevist om at det er riktig det han sier. Han er overbevist om at media lyver. Han er overbevist om at han kan knuse IS. Han er overbevist om at han kan skremme Kina i kne. Han er overbevist om at det er politikerne i USA som har tatt jobbene fra folk. Han ser ikke at topplederne og eierne av bedrifter som har årslønner i milliardklassen kan ha et stort ansvar. Han er overbevist om at Hillary Clinton var en skurk. 

I Donald Trump sin verden, har han alltid rett. Punktum.

Hvordan har det gått så galt?

Det meste kan kanskje tilskrives oppveksten og en snøball som begynte å rulle. I følge et NRK program om Donald Trump, var han så uregjerlig under oppveksten at han ble sendt på Military Academy for unge gutter da har var rundt 15 år. Faren klarte ikke lenger å holde styr på ham. I militæret var det kadaverdisiplin. Blant guttene var det enormt mye mobbing og en "survival of the fittest" filosofi. Den som overlevde i de sosiale strukturene var den sterkeste og den som klarte å holde folk nede og albuet seg frem. Donald stortrivdes vissnok i dette miljøet. 

Da Donald arvet faren, ville han opp og frem. Måten han gjorde det var å bølle seg frem. Han allierte seg med den beryktede advokaten Roy Cohn, som var en mester i å manipulere seg frem. Hvis du ønsket å skade motstanderen din, kontaktet du Cohn. Hans råd var krystallklare. Innrøm aldri, aldri, aldri feil. Skryt av deg selv. Ta igjen med alt du har. Donald Trump bruker uttrykket. "Slå tilbake 10 ganger hardere." Få fokus over på et annet tema. I den rekkefølgen. 

Donald Trump har bøllet seg frem. Han har en historikk for å aldri betale det han har avtalt. Han truer de som er uenige med at hvis de går til søksmål, så skal han sørge for at de aldri får jobb i New York eller USA igjen. Han har saksøkt veldig mange av de han har kommet i konflikt med. Donald Trump har aldri hørt om vinn-vinn situasjon. Donald Trump skal vinne for enhver pris.

"Det er ikke nok å vinne, de andre må tape." ser ut til å være hans motto.

Dette har vært Trump sin strategi siden starten, og den har fungert strålende. Det fungerte i næringslivet. Det har fungert i valgkampen. Vil det fungere i rollen som President?

Svakhet er uakseptabelt

I følge Kathrine Aspaas sier Brené Brown at den verste skamtriggeren for menn er å vise SVAKHET, og for Donald Trump virker det som om svakhet rett og slett er uakseptabelt. Svakhet eksisterer ikke som et adjektiv når det kommer til hans måte å se verden på.

"Vi ser ikke verden slik den er, vi ser verden slik vi er." pleier jeg å si i mine foredrag.

Donald Trump ser ikke verden slik den er, han ser den slik han er.

Donald Trump er ikke den første. Han er ikke den siste. Det finnes mange statsledere som går han en høy gang. Det som virkelig bekymrer, er at han er leder for USA, vår allierte, lederen for den frie verden. "En løs kanon på dekk" er ikke tilstrekkelig for å beskrive hans adferd.

Donald Trump skjønner ikke at han lyver.  Det er det som er skremmende

Svein Harald Røine

For de som lurer. Jeg nådde målet mitt om å bli toppleder. Det skjedde først etter at jeg forstod hvor mye jeg ikke kunne og hvor mye jeg trengte å lære. Jo mer jeg lærte, jo mindre følte jeg at jeg kunne. Jeg led av Dunning Kruger Effekten. Det var først da jeg forstod hvor viktig erfaring, kompetanse og ydmykhet var, at jeg ble aktuell for en topplederstilling.

Les gjerne blogginnlegget: Tving ungene opp om morgenen (lest over 200 000 ganger)

Sofie Elise er ikke problemet

Gutter blir emosjonelt lobotomert

eller sjekk min hjemmeside: www.sveinharaldroine.com

​Instagram: sveinharaldroine

Twitter: @shrcoach

Har du ikke lest boken min? Ta kontakt på shr@alltidpositiv.no og bestill en signert utgave. (349,- + porto). Her kan du finne mer informasjon om boken MODIG som trykkes nå i 4. opplag.