hits

Jeg skammer meg over å være mann!

kommentarer


Det gjør vondt helt inn i hjerteroten.

Det er som om pusten slås ut av meg av en proffbokser. Jeg kjenner at tårene presser på. Jeg skjønner ikke hvorfor. Er det noe galt med meg? Kanskje jeg er overfølsom? Det hele skjer jo så langt unna.

"Hvis dere vet hvor vi er, vær så snill å bombe oss. Det er ikke noe liv etter dette. Jeg kommer til å ta livet mitt uansett. Andre har tatt livet sitt denne morgenen. Jeg har blitt voldtatt 30 ganger, og det er ikke engang lunsj. Jeg kan ikke engang gå på toalettet. Vær så snill, bomb oss."  Oppslaget i Dagbladet gjør noe med meg. Det gjør fysisk vondt. 

Jeg går inn på soverommet for å forsikre meg om at datteren min ligger trygt i sengen.  Den nydelige, snille, gode og perfekte datteren min med et hav av muligheter foran seg. Filmregissør skal hun bli. Allerede har hun vunnet Nordisk Mesterskap for ungdom i filmklipping. Aldri har jeg møtt noen som i så ung alder er så målrettet som henne. Hennes drøm er å jobbe med Steven Spielberg og hun er overbevist om at hun kommer til å vinne en Oscar for beste regi. Jeg smiler i mitt indre der jeg ser for meg all glamouren og kjendisene på den røde løperen.

I neste øyeblikk skifter bildet i hodet mitt og jeg ser for meg den skjendede og knuste jenta som bare ville dø, omringet av menn som lyser av umenneskelig begjær. Jenta som "allerede" var død i egne øyne og som ropte om hjelp til å få fred i graven. Jeg ser for meg hennes familie i dyp sorg, frykt og fortvilelse og plutselig lurer jeg på hvilke drømmer denne jenta hadde. Tårene finner til slutt det svakeste punktet i øyekantens provisoriske demning og renner nedover kinnet mitt. 

Min datter våkner opp og kikker på meg med søvnige øyne. "Hva er det pappa?" sier hun halvt i drømmeland. "Ingenting, vennen min." svarer jeg mens jeg kikker vekk og tørker tårene. Jeg snur meg, pakker dynen forsiktig rundt henne, kysser henne på pannen og sier "Sov godt lille prinsesse. God natt".

Der og da begynte jeg å skamme meg over å være mann!

Hvordan er det mulig å gjøre noe så bestialsk mot et annet menneske, for ikke å snakke om barn?

Det er menn som gjør dette mot jentene. Det er menn som gjør dette mot samfunnet. Det er menn som gjør disse overgrepene mot menneskeheten. 

Respekten for menneskeverdet er ikke tilstede. Igjen er det bare den sterkestes rett. Mennene som gjør dette er bare et rovdyr strippet for menneskelighet på jakt etter å dekke de basale behovene. 

I alle tider har menn vært det fysisk sterkeste kjønnet. Dessverre har menn i alle tider misbrukt sin fysiske styrke til å herske over kvinnene og barna. Fysisk vold, overgrep og undertrykkelse har vært menns fremste verktøy. Det stopper ikke der. Det er menn som starter kriger. Det er menn som vil regjere. Det er menn som lar seg forføre av maktens narkotiske rus.

Det er likevel den simple og hjerteråe, fornedrende, bestialske og knusende makten som menn bruker overfor kvinner og barn som får mitt hjerte til å gråte blod.

Menneskesmugling fra Afrika, Asia, Sør Amerika og Øst- Europa til sexindustrien i Vesten, jenter tvunget ut i prostitusjon, borføring av 200 jenter i Nigeria, fedre som overgriper seg på døtrene sine, prester som overgriper seg på gutter, menn som holder jenter fanget i kjellerne, æresdrap fordi en jente forelsker seg i en annen enn den mannen som familien har bestemt, barnebryllup, kvinne som blir hengt fordi hun hadde drept sin voldtektsmann i selvforsvar, gjengvoldtekter, massevoldtekter mens slektninger blir tvunget til å se på, halshugging av barn og voksne, vold mot kvinner og barn i hjemmet, seksuelle overgrep på barn, seksuell trakassering på jobb, etc.

I følge Nasjonalt Kunnskapssenter i deres undersøkelse Vold og Voldtekt i Norge opplever hele 9,4% av kvinner i Norge å bli utsatt for voldtekt av menn. 86% av disse voldtektene er utført av menn som kvinnene hadde en relasjon til i form av ektefelle, venn, kjæreste, nabo, familie, bekjent.

Jeg blir rett og slett kvalm.

Jeg skammer meg over å være mann!

Menn ser på kvinner som deres eiendom. Menn ser på kvinner som underlegne. Kvinner er mindre verdifulle. Kvinner er objekter. Spesielt sex- objekter.

Dette er ikke en holdning vi er født med. Det er noe vi har lært. Tony Porter holdt et strålende foredrag på en TED konferanse om nettopp dette problemet.  http://www.ted.com/talks/tony_porter_a_call_to_men

Alt starter med oppveksten. Tony porter sier i sin tale at "Hvis vi lærer sønnene våre at å bli kalt "ei jente" er fornærmende, hva lærer vi dem om jenter da?

Har vi noe ansvar?

De fleste menn er skikkelige og snille menn som respekterer kvinner og barn som likeverdige. De er vel ikke en del av problemet? Jo, svarer jeg. Vi er delvis skyldige. Vi er med på å legitimere disse handlingene ved å akseptere et nedlatende syn på jenter fra vi er unge.

Det er ikke ok å omtale enkelte arbeidsoppgaver som "kvinnfolkarbeid".  Det er ikke ok å omtale bruktbiler som "damekjørt". Det er ikke ok å si at piggdekk er for "kjerringer". Det er ikke ok å riste på hodet og si "kjerringer i trafikken". Det er ikke ok å stigmatisere kvinnene ved å si "typisk kvinnfolk?"

Hva slags holdninger får sønnene våre når de hører fedrene omtaler kvinner på denne måten?

Det er vi som må sette standarden for hva slags samfunn vi ønsker. Det er vi som må lære sønnene våre hva som er menneskeverd, likeverd og respekt. Det er vi som må stoppe menn med forkvaklede menneskesyn. For det er det det er snakk om. Det er ikke bare et uakseptabelt kvinnesyn, det er et uakseptabelt menneskesyn.

I likhet med at det er de populære elevene som må stoppe mobberne i Lærer Bjørndals metode, er det gutter med et riktig "verdikompass" som må lære opp andre guttene til å respektere jenter som likeverdige. http://www.bt.no/meninger/kommentar/kommentar_arkiv/eilertsen/Larer-Bjorndals-metode-1755029.html

Jackson Katz holdt også en fantastisk og tankevekkende tale på TED som setter samfunnets og menns kvinnesyn i perspektiv.  http://www.ted.com/talks/jackson_katz_violence_against_women_it_s_a_men_s_issue

Jeg har ikke nevnt religion. Mange vil hevde at flere religioner er kvinneundertrykkende. For egen del ønsker jeg ikke å gå den veien. Dette er ikke et spørsmål om religion, det er et spørsmål om menneskeverd og medmenneskelighet. Hvordan kan et menneske behandle et annet menneske på denne måten? Hvor er medmenneskeligheten? Hvordan kan et menneske gjennomføre et overgrep på et annet menneske som trygler, ber og gråter? 

Humanist

Er jeg en feminist? Ja, jeg er feminist og samtidig vil jeg kalle meg en humanist. Jeg tror på likeverd, menneskeverd, respekt, nestekjærlighet, tilgivelse, demokrati,  den gylne regel  og solidaritet.

Jeg snakker ofte om det å være MODIG. Skal vi endre dette, må alle menn være modige og stå opp for kvinner og barn. Vi må lære guttene våre fra de er unge om likeverd mellom kjønn og medmenneskelighet. Samtidig må vi oppfordre FN til å forby undertrykking av kvinner og barn.

Det mange menn gjør overfor kvinner og barn er noe av det feigeste jeg vet. 

Derfor skammer jeg meg over å være mann!